Wat is hypnose?

Wat is hypnose?

Wist je dat je elke dag meerdere keren in een hypnotische staat terechtkomt zonder het te weten? Wanneer je bijvoorbeeld opgaat in een boek of film en je bent zo geconcentreerd dat het is alsof je het verhaal en de emoties zelf ervaart. Of wanneer je verdiept bent in je werk, sport of game en je al het andere in en om je heen vergeet, ben je in een hypnotische staat of trance. Het is een moment waarop we het gevoel hebben dat we in een ‘flow’ zijn en dat de tijd niet relevant is. Een hypnotische staat is dus heel natuurlijk. Je maakt je los van je omgeving en gaat op in je innerlijke wereld. Het is wanneer je staat van bewustzijn verandert naar gefocust en ontspannen, waarbij je bewuste geest tot op zekere hoogte wordt omzeild.

Bewustzijn: Bewuste en onderbewuste

We hebben zowel een bewuste als een onderbewuste geest. Je bewuste geest is je kritische of rationele geest en stelt je in staat om ja en nee-beslissingen te nemen en verantwoordelijk te zijn voor die dingen waarvan je je bewust bent.

Het onderbewustzijn is dat deel van de geest dat voor al het andere zorgt. Het is het deel dat alles controleert wat je doet zonder bewuste inspanning of gedachten – dingen die automatisch gebeuren, zonder na te denken – ademen, lachen, huilen etc.

Je onderbewustzijn onthoudt alles wat je in je leven hebt meegemaakt vanaf de baarmoeder tot aan nu. Dus alles wat je hebt geleerd, gezien, gehoord, geroken, gevoeld, elke emotionele reactie en elke herinnering aan die ervaring wordt opgeslagen in de databank van je onderbewustzijn.

Je bent je hier alleen niet bewust van. Tijdens hypnose kun je deze informatie bereiken omdat je bewuste op de achtergrond aanwezig is.

Verlies ik de controle in hypnose?

Sommige mensen denken dat ze in hypnose de controle verliezen en allerlei dingen tegen hun eigen wil doen. Dit is niet zo, niemand hypnotiseert een ander zonder toestemming, de persoon die wordt gehypnotiseerd moet zichzelf toestaan ​​om in een hypnotische staat te gaan. Het is dus altijd een keuze die je maakt. Als je op enig moment besluit niet meer in hypnose te willen zijn dan kom je er gewoon zelf uit. 

Het verschil met showhypnose is dat je met een andere intentie in hypnose gaat. Je gaat naar een hypnose show om plezier te hebben en niet om over je angsten te praten. En je kiest ervoor om je door de hypnotherapeut in hypnose te brengen, omdat je wilt dat de angst, fobie of gewoonte voor eens en voor altijd verdwenen is. Het is een keuze.